in

Voormalig chef-dirigent Concertgebouworkest Mariss Jansons (76) overleden

Jansons werd in 1943 geboren in de Letse hoofdstad Riga, als zoon van musici. Toen hij dertien was, verhuisde hij met zijn ouders naar Leningrad (het huidige Sint Petersburg), waar zijn vader dirigent werd.

Jansons begon als violist, maar trad al snel in de voetsporen van zijn vader. Een van zijn leermeesters, Herbert von Karajan, wilde hem naar West-Berlijn halen, maar dat stonden de Sovjet-autoriteiten niet toe.

Hij mocht in 1979 wel naar Oslo, waar hij vervolgens 21 jaar chef-dirigent was van het Oslo Filharmonisch Orkest, dat zich onder zijn leiding ontwikkelde tot een orkest van internationale faam.

Overvolle agenda

In 1985 trad hij voor het eerst op in Nederland, als dirigent van het Philharmonisch Orkest van Leningrad. Na juichende kritieken contracteerde het Rotterdams Philharmonisch Orkest hem voor concerten en in 1998 debuteerde hij bij het Concertgebouworkest.

Hij dirigeerde na het einde van de Sovjet-Unie alle grote orkesten, en werkte met een overvol schema, waarvoor…Source link NOS Cultuur-en-media

Opmerkingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Comments

0 comments

Uw mening

2000 points
Upvote Downvote