in

Nederlandse ondernemers negeren risico op Brexit zonder deal.

De regering van Boris Johnson slaat vooralsnog vrij harde taal uit, als het gaat over een toekomstige handelsdeal tussen Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Maar als de Britten inderdaad sterk willen afwijken van Europese kwaliteitsnormen, neemt de kans op een soort no deal-Brexit flink toe. Dat spoort niet met de verwachtingen van Nederlandse ondernemers.

De meeste Nederlandse ondernemers denken dat de Europese Unie meer tijd krijgt om een handelsdeal met het Verenigd Koninkrijk te sluiten. Dat meldt de Kamer van Koophandel (KVK) op basis van een rondvraag bij ruim tweehonderd ondernemers die zakendoen met het Verenigd Koninkrijk. Volgens de huidige plannen moeten de Britten dit jaar een handelsakkoord sluiten.

Zo’n 37 procent ziet een verlenging van de zogeheten overgangsfase als het meest waarschijnlijke scenario, toont het onderzoek. Een wat kleiner deel, 34 procent, verwacht wel dat de handelsdeal dit jaar rond komt. Per saldo denkt dus ruim 70 procent dat er een handelsdeal met de Britten komt.

En een zesde van de ondervraagden denkt daarentegen dat er helemaal geen overeenkomst wordt bereikt. De gesprekken tussen Brussel en Londen beginnen kort na 31 januari, wanneer de Brexit een feit is.

Tijdens de overgangsfase verandert er vrijwel niets voor bedrijven. De EU-regels blijven gewoon van kracht en de handel vindt dan nog ongestoord plaats. Het merendeel van de bedrijven wil deze periode gebruiken om de voorbereidingen verder voort te zetten. Een kwart…


Source link Ondernemen – Business Insider Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

Uw mening

2000 points
Upvote Downvote