in

Nederlandse bedrijven slachtoffer van ransomware die ook GWK trof – CERDT

Zeker twee Nederlandse bedrijven zijn getroffen door dezelfde gijzelsoftware die de Britse financiële instelling Travelex trof. De ransomware Sodinokibi dook op bij twee bedrijven, maar waarschijnlijk zijn er meer bedrijven aangevallen. 

De Nederlandse slachtoffers die nu bekend zijn, betaalden tienduizenden euro’s losgeld om weer bij hun bestanden te komen, zegt Frank Groenewegen van beveiligingsbedrijf Fox-IT. 

Dikke kans dat het aantal getroffen bedrijven hoger ligt dan twee. “Als organisaties zich bij ons melden, kun je ervan uitgaan dat er nog meer cybersecurity-bedrijven benaderd zijn. En dan zijn er nog bedrijven die geen hulp inschakelen.”

GWK ook slachtoffer

Vorige week bleek dat het bedrijf achter de wisselkantoren van GWK Travelex op 31 december werd getroffen door dezelfde ransomware genaamd Sodinokibi. Als gevolg werkten systemen in de filialen niet en moesten de websites van het bedrijf noodgedwongen op zwart. Het is nog steeds onmogelijk om bestellingen te plaatsen via de webshop.

Bij ransomware leggen hackers beslag op computers en gegevens van bedrijven die getroffen zijn en eisen losgeld. De bestanden worden versleuteld en zijn daardoor onbruikbaar. Pas als er betaald wordt, krijgen slachtoffers weer toegang tot hun computers en bestanden.


De website van GWK…Source link Bright

Opmerkingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Comments

0 comments

Uw mening

2000 points
Upvote Downvote