in

‘Het woord routine kennen wij niet’ – CERDT

Het wordt een feestjaar voor Philippe Herreweghe. Zijn koor, het Collegium Vocale Gent, wordt vijftig. En de Bach Academie, die hij oprichtte, is aan haar tiende editie toe. ‘Als ik nog iets met Bach doe, moet het nog beter worden dan het al was.’

Het leven zit Philippe Herreweghe (72) even niet mee. In een hotelkamer in Sjanghai struikelde hij en bezeerde daarbij rechterschouder en knie. ‘Ik kan mijn rechterarm amper in de lucht steken. Alle pezen zijn over’, zegt de dirigent. Hij is wat te laat op de afspraak in de kantoren van het Collegium Vocale in de buurt van het Patershol in Gent. ‘Mijn excuses. Er is een probleem met een van de banden van mijn auto. Ik moest dat even nakijken.’

Hij vraagt waarover we gaan praten. Over vijftig jaar Collegium Vocale Gent, uiteraard, het koor dat Herreweghe in 1970 oprichtte. En over de tiende editie van de Bach Academie, die volgende week in het Concertgebouw van Brugge begint. Herreweghe stond aan de wieg van de muzikale vijfdaagse. Ze is helemaal gewijd aan de grootmeester van de barokmuziek Johann Sebastian Bach.Ik begrijp de muziek nu tien keer beter dan toen ik 18 was. Maar de frisheid verlies je onderweg. Die komt nooit meer terug.

‘De programmatie van de Bach Academie doe ik niet meer. Maar we treden…Source link Tijd.be Cultuur

Opmerkingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Comments

0 comments

Uw mening

2000 points
Upvote Downvote