Een treinreis door Europa is hét medicijn voor mensen met vliegschaamte. Na die ene keer wil je nooit meer anders. Het onthaasten begint vanaf de eerste seconde en je herontdekt de kunst van het eindeloze raamstaren in de trein. Van Scandinavië tot de Zwitserse Alpen, dit zijn onze favoriete treinreizen door ons continent.

Vliegschaamte behoorde in 2018 al te de Van Dale-woorden van het jaar en begint zich steeds meer te nestelen tussen de oren van de bevolking. Naar een bestemming in Europa vliegen is hetzelfde als even vlug met de auto heen en weer naar de supermarkt voor een pak koffie. Met het argument dat het Europese treinnetwerk belabberd is, kom je niet weg. Europa is inderdaad geen Japan, maar de mogelijkheden voor een rondreis per trein zijn enorm en steeds betaalbaarder. Drie favorieten van Manners op een rij.

1. Met de trein door Scandinavië

Om te beginnen met een treinreis door Scandinavië. Het woord vliegschaamte is tenslotte een letterlijke vertaling van het Zweedse flygskam. Reizen met de trein door Zweden en Noorwegen is betaalbaar, comfortabel en makkelijk. Een bekende treinreis in Noorwegen is Oslo – Flåmsbana – Bergen, waarbij de fjorden en watervallen je om de oren vliegen en een hoogteverschil van 886 meter wordt overbrugd. Oslo is vanaf Amsterdam makkelijk bereikbaar met de trein.

noorwegen, trein, visit norway
Met de trein door het niet normaal mooie Noorwegen (Afbeelding: Visit Norway)

Als je wat meer tijd hebt, dan ligt er een treinreis van…

Source link Travel – Manners Magazine

Facebook Comments